onsdag 13 februari 2013

Spanskastudier och familjeliv


Nu är vi äntligen i Cochabamba. Den tredje februari klockan fem pà morgonen kom vi hit fràn Copacabana via La Paz. Vi tog en taxi direkt till Hostel Florida som vi hade bestämt sedan innan med Thomas som kom och väckte oss efter nàgra timmars sömn. Dagen bestod av promenad runtom i Cochabamba, restaurangbesök, què tal-runda och bio.

Nästa dag började första spanskalektionen pà Carmen Vegas spanskaskola. Vi är indelade parvis efter kunskapsnivà. Samma dag flyttade vi in hos vàra värdfamiljer där vi ska bo tvà veckor. Vi bor alla pà gàngavstànd till skolan hos välkomnande familjer. Det är mysigt och bra komplement till spanskastudierna även om det är lite svàrt med spràket emellanàt. Vi äter kyckling, kyckling, kyckling och dricker färsk hemmagjord juice för fulla muggar.
 
 
Carmen Vegas spanskaskola är personlig och mysig. “Klassrummen” är i en lummig trädgàrd med växter och djur. I trädgàrden bor en stor sköldpadda tillsammans med katter, hundar, en höna och en kanin. Där växer kaktus, fikon, granatäpplen och vindruvor. Vi har fyra olika lärare vilket är bra dà alla lär ut pà olika sätt. I skolan som ocksà är ett hem bor tvà av lärarna tillsammans med sin lilla son och morföräldrarna.

Efter skolan har vi sociala aktiviteter. Förra veckan var vi tillsammans med en ungdomsorganisation, Red Tinku. Vi blev välkomnade till Cochabamba med sang, musik och dans. Vi fick ocksà delta i en traditionell ceremoni för att hylla Pacha Mama. Igàr var det en stor fest pà skolan där lärare, elever, värdfamiljer och släkt firade tillsammans. Dagen bestod av dans, mat, traditionsenlig dryck (Chicha), lek och inte minst vattenkrig. Man kan lugnt säga att vi alla var blöta. Även här deltog vi i ceremonin för att hedra Pacha Mama. Màndag och tisdag är röda dagar och alla firar med mat och vattenkrig. I varje gatuhörn stàr ett gäng busungar och lurar med vattenpistol, skum och vattenballonger. Vi är blöta även idag.
I veckan efter skolan ska vi besöka olika organisationer som jobbar för barn och unga. Àterkommer senare om dessa!

 
 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar