söndag 24 februari 2013

På plats i La Paz för praktik!

Nu har praktikperioden börjat och vi har nu delat på oss. Vi tre, Lisen, Malin och Sandra har organisationen CIDIC som praktikplats. CIDIC (Centret för undersökningar och utveckling i etniska samhällsgrupper) är en förening som ger stöd till utsatta familjer som lever i extrem fattigdom eller med risk för att hamna i fattigdom. På centret finns både läkare, socialarbetare, psykologer och advokater. CIDIC:s vision är att arbeta för de mänskliga rättigheterna.
 När vi kom till CIDIC första dagen möttes vi av en positiv överraskning! Tanken vi hade innan vi åkte från Sverige var att vi skulle arbeta med barn mellan 6-15 år i form av läxhjälp och engelskaundervisning, men det visade sig att CIDIC just denna dag öppnade ett dagis. På plats fanns barn i 1-3 års ålder samt deras föräldrar, det var dags för inskolning. En annan överaskning i och med detta var även att vi under vår tid på CIDIC tillfälligt ska vara faddrar åt 5 barn var för att sedan när vi kommer tillbaka till Sverige hitta efter permanenta faddrar åt barnen. Vi blev varmt välkomnade med konfetti, serpentiner och blommor!

Nu har en vecka gått på dagiset och CIDIC och vi har redan börjat fästa oss vid de små barnen och även börjat få in rutinerna. De gråter inte lika mycket när de lämnas på morgonen av sina föräldrar/syskon och verkar ha fått förtroende för oss. Tillsammans med de 12 barnen brukar vi leka, äta, måla, tvätta händerna (en vanligt förekommande aktivitet) och vila. Vi har lärt oss mycket på bara en vecka, då ingen av oss hade direkt erfarenhet av småbarn sedan tidigare, nu kan vi både byta blöjor och mata dem.

Förutom arbetet på dagiset har vi på eftermiddagarna fått översätta fadderbrev samt fått följa med socialarbetarna ut på hembesök till våra fadderbarns familjer. Besöken har varit mycket intressanta eftersom vi får se hur barnen verkligen lever. De flesta familjer lever under mycket fattiga förhållanden, oftast delar hela familjen på endast ett sovrum och rinnande vatten och ljus är ingen självklarhet för alla. Detta är svårt att tänka sig när man ser barnen komma prydliga, rena och glada till dagiset varje morgon.


 


Vi ser fram emot de kommande veckorna här på CIDIC!  


Lisen, Malin och Sandra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar