måndag 2 mars 2015

Det går fort nu.

Tiden går verkligen fort, nästan för fort. Vi har nu varit i Ghana i fyra veckor och det känns som bara några dagar när du tittar i backspegeln. Livet här är så annorlunda från Sverige men det går också att se likheter.
Folk är, trots stor fattigdom, väldigt glada och hjälpsamma. Kanske lite för glada och hjälpsamma då egen tid inte tycks existera här. Ofta ska man dra sin livshistoria för mannen på gatan och en promenad som egentligen skulle vara kort blir istället oftast väldigt långt.  På det hela taget är det väldigt kul med denna informativa närhet men då och då känner man faktiskt bara för att rensa tankarna i sin ensamhet. Barnen är, som allt så ofta i vår stora värld, väldigt entusiastiska och kärleksfulla. Dom ger oss leenden på våra läppar. Vi trivs!

Som grupp här nere har vi hunnit med att knyta band med det lokala sjukhuset, Jenny har även varit där för att hjälpa ett barn från hennes tidigare resor i Ghana, medan vi har fått se hur de jobbar i stort där. Vi har varit i Accra på barnhemmet Great Mission International och kommer snart föla med dom på deras projekt vid den stora Volta sjön. Byggande av ny skola samt sedvanliga barnhemsuppgifter i ett väldigt utsatt område väntar.
Vi har I Swedrup hunnit med att se barnhem i olika standard men i det största vi har gjort är att organisera oss med den seriösa organisationen IGI Inspire Global Ideas. Den är startad av en man i 40 års åldern vid namn Williams.  Han driver den med egna besparingar samt pengar som kommer in från hans egna databutik. Organisationen jobbar bla med att få avlägsna byar att agera själva för att få bättre levnadstandard. Detta efter att ha fptt nya tänkesätt från organisationen.  Detta innebär många besök i byar för att föra samtal och frambringa idéer.  Williams tror mer på att ge utvecklade idéer och produkter än på att ge pengar. Detta då det får byborna att känna stolthet över sin egen utveckling samt att pengar oftast brukar gå till fel saker i dessa fall. Williams är en man som vi alla tycker om och som  inspirerar oss. 
Via honom har vi tillbringat fyra dagar i en avlägsen by utan vatten och el. Det var en upplevelse som gav olika intryck på oss och vi fick vara med vid  hälsoundersökningar, informaton om sociala och sexuella förhållningssätt, om hur man äter och information om hur man kan motverka miljöförstöringen som är ett stort problem i hela Ghana. Vi hade också en städdag där barnen tog stor glödje av att se oss jobba sida vid sida med dom. Byborna verkade verklige  uppskatta vår närvaro. Det var lärorikt även fast mycket gömmer sig under ytan...

//Oskar













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar