tisdag 20 november 2012

Idag firar vi att barnkonventionen fyller 23 år!



Den 20 november 1989 antog FN:s generalförsamling konventionen om barnets rättigheter. Fram till idag har 193 stater anslutit sig till Barnkonventionen.
Ingen annan konvention om mänskliga rättigheter har någonsin fått så stor uppslutning över hela världen som Barnkonventionen. Endast två stater har valt att inte ratificera konventionen - USA och Somalia. Men de har skrivit under konventionen, vilket innebär att de uttryckt en avsikt att så småningom ansluta sig fullt ut.

Barnkonventionens 54 artiklar säger att alla barn har samma rätt att få sina behov tillgodosedda var de än befinner sig på jorden. Så snart man gör något som på något sätt berör barn, ska man tänka efter vad som är bäst för det enskilda barnet. Och då är det viktigt att ta reda på vad barn själva tänker och tycker. Barnets bästa och barns rätt till inflytande är två av grundprinciperna som genomsyrar hela Barnkonventionen. De andra två handlar om att inget barn får diskrimineras och att varje barn har rätt till liv och utveckling.
källa: https://www.rb.se/vartarbete/barnkonventionen/Pages/default.aspx 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar