onsdag 24 oktober 2012

Shoppa smart!


Vart finns medmänskligheten hos ledarna på de multinationella företagen när de tycker att det är okej att behandla de anställda på detta viset? Det kan man undra.

Kalla%20fakta%20avsl%C3%B6jar%20H&M:s%20sv%C3%A4ltl%C3%B6ner
http://www.tv4.se/nyheterna/artiklar/kalla-fakta-avslojar-slavliknade-miljo-pa-h-m-fabrik-5087873904bf7255f6000013

Det vi kan göra för att visa vad vi tycker om detta är att bojkotta dessa företag tills de förstår att en förändring måste ske.


Här följer några tips på hur man kan göra för att shoppa smart:

  • Handla på second hand
    Man tar vara på gamla kläder istället för att det hela tiden produceras nya. Kläderna har en historia och det är lätt att skapa en egen stil med fynd man gör som man inte heller kommer att se på varenda person på stan sedan. 

  • Byt kläder med varandra
    De kläder vännerna har tröttnat på kanske du tycker är jättefina och tvärtom. Att anordna klädbytarkvällar i goda vänners lag, kanske över en bit mat är inte bara bra för att minska klädkonsumtionen utan också väldigt trevligt och dessutom gratis!

  • Låna kläder
    Har man som vänner ungefär samma klädstil så varför inte låna kläder av varandra? Känner man att innehållet i den egna garderoben känns för tråkigt för det man ska ut på så kan man höra sig för om man får låna något av någon man känner. Var rädd om plaggen bara så att man inte sumpar chansen att få låna något igen någon annan gång.

  • Tänk över inköpen noga
    Behöver du verkligen plagget eller inte? Ibland köper man saker som sedan blir hängande i garderoben med prislappen kvar. Fundera på vad du har i garderoben som kan passa till plagget du överväger att köpa, tror du att du kommer få användning för det? Satsa då på att handla i butiker som du vet tillverkar kläderna mer miljömedvetet och som har rimliga arbetsförhållanden och löner för de anställda.

  • Förnya dina gamla kläder
    Känner du att du har någon form av kreativ ådra kan du ändra på dina gamla kläder med hjälp av en symaskin eller en sax.
    Har du gamla jeans med hål i (som i och för sig kan vara snyggt i sig) så klipp av dem till jeansshorts. Sy om en tröja eller klänning som inte sitter riktigt bra. Gör ett snyggt fototryck på en gammal t-shirt.

   
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar