fredag 27 mars 2015

En stark kvinna som uppskattas

Den lilla byn Wli ligger vacker beläget utanför staden HoHoe i Volta regionen. Här är det grönt och bergigt och människorna är väldigt trevliga (som så ofta i Ghana). Intill denna lilla pärla ligger västafrikas högsta vattenfall och det är inte alls långt över till Togo.  I och med detta är  franska vanligt att höra.

Jag har tillbringat två nätter här men det var gårdagen som satte ordentligt avtryck. Jag blev informerad om att en svensk kvinna bor i byn och att hon gärna ville träffas. Sagt och gjort så satt jag snart på hennes veranda med en kall välkomstöl i handen. Den smakade ljuvligt.
Katta som hon kallas för i byn tröttnade på all hets hemma i Västerås och sålde sin friskola som hon startat 12 år tidigare. Från skolans utbytesprogram hade hon redan funnit sig hemma i Ghanas varma atmosfär.  Hon ville hit på heltid och tog därför sitt pick och pack för 6 år sen och fyra år senare var hon permanent bosatt här i Wli.
Katta har en  stark personlighet och hon känner alla i byn. Men resan hit har inte varit lätt. Hon har lärt sig av misstagen från den typiska svenska naiviteten och nu för tiden hjälper hon bara människor som hjälper henne.  Det är ett ge och ta koncept och jag blev väldigt imponerad av henne. En varm kvinna som tack vare affärssine nu har sitt egna hus nästintill klart.
Just nu tar hon hand om tre  föräldralösa barn (en heter Oscar) under sitt tak och hon har hjälp från två anställda att sköta kontakter samt ta hand om barnen. Alla bor under samma tak med sina respektive familjer. Alla ger ett inyryck av att vara nöjda och människorna i byn verkar uppriktigt uppskatta Katta.
Under dagen som gick samtalade jag med Katta, hennes anställda James och Patrick om livet i Ghana. Vi kom in på ämnen som det invecklande hövdingsystemet, mäns syn på kärlek men också hövlighet och skamligt beteende. En väldigt intressant dag.

I Ghana visar inte män sin kärlek öppet. Jag har flera gånger fått höra det och tillsammans med vad sett (inte sett) drar jag den slutsatsen.  James och Patrick vill gärna visa kärlek mer öppet och säger sig vara avundsjuka på det västerländsk livet på just den punkten.
Men å andra sidan så har Patrik både en fru och en flickvän så jag vet inte hur mycket vikt han lägger vid ordet kärlek. När kärlek från mäns sida kom upp som samtalsämne skrattade Katta i takt med James och Patrik. Hon får tampas med kulturella krockar hela tiden här och hennes två adepter vet om det. Dom får sin beskärda del av "korrigeringar".

Tydligen behöver man inte registrera att man är gift här i Ghana. I alla fall inte om man gör som så många och gifter sig "olagligt", vilket innebär att man ger drinkar och liknande till kvinnans föräldrar och får deras tillstånd till giftermål. Det är fest och allt är fixat utan registrering. Detta är vanligt förekommande på landsbygden då bröllop är för dyrt den lagliga vägen.
Kanske är en borglig vigsel något att införa i Ghana?

Om man vill kan man komma och vara volontär i Wli med Kattas hjälp.  Hon fixar så att man antingen får hjälpa till med föräldralösa barn, vara i skolan, på sjukhuset eller om man så vill kan man vara guide i apornas reservat en timme bort.
Men vare sig ni vill vara volontär eller inte så är Wli väl värt ett besök. Låt er era kroppar svalkas och era sinnen njuta i det svala vattnet vid vattenfallet. Ni kommer att njuta.

//Oskar


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar